Jaký je život v lodním kontejneru na Bali? 2018-Apr-19


Každej má nějaký sny, každej někam směřujeme a všichni známe nekonečná motivační klišé, kterýma se to na sociálních sítích a internetech hemží. Pravdou je, že velkou roli hraje náhoda, štěstí, ale hlavně vůle a vytrvalost. Prostě se musíte rozhodnout a za tím svým snem vyrazit, ušpinit si ruce, překonat příkoří, nedostatek peněz i motivace, ale hlavně! Musíte vydržet, pak to má smysl.

Krásným příkladem je Lukáš Černý. Tvrdě pracující volnomyšlenkář s tahem na branku a skvělými nápady. Když v devadesátých letech v Praze zakládal spolu s kámošem Matějem Homolou (frontman kapely Wohnout) punkový kadeřnictví Joshua, ani ve snu by jej nenapadlo, že se jednou odstěhuje s celou rodinou na Bali a bude tam stavět krásný domy z lodních kontejnerů. 

Ale vezměme to od začátku. Psal se rok 1994 a Lukáš Černý vychodil střední školu, duše pankáče a sqattera ho táhla za svým. Založil v Praze ve sklepě kadeřnictví Joshua, v té době naprosto nepředstavitelnou věc. Chtěli jste růžový číro? Správná adresa byla právě tady. Za pár let se Joshua zařadilo mezi nejlepší kadeřnická studia v Praze. „Během dvou let se studio přetransformovalo z totálního undergroundu ve fashion kadeřnictví profesionální úrovně, ale neztratilo punkovou image. Ten proces pokračoval ještě deset let, ale v tenhle moment se to překlopilo v normální byznys“, dodává Černý. 

A jako v každým správným příběhu, i tady došlo na lásku. V salónu začala stříhat Martina, netrvalo dlouho, tihle dva se do sebe zamilovali, vzali se, měli prvního syna, druhýho syna a taky společněj byznys. 

Tehdy se v rámci práce Černý ocitl na vrcholu, bavila ho, ale už v ní neviděl smysl jako dřív a říkal si: „co dál?“. Nápady byly různý, od možnosti založit si nový salón v Berlíně či Lodnýně po objiždění Evropy a stříhání v lodním kontejneru. Nic z toho se neuskutečnilo. Tou dobou začalli s Martinou cestovat a objevovat Asii, v roce 2002 se poprvé vypravili do Thajska a bylo to jasny. Nadchli se pro surfování a ten jinej život tam. Najednou jim nestačilo odjet na měsíc, dva tři. Zkrátka se rozhodli to zkusit a na rok se odstěhovali na Bali. Nebylo to snadný.

 

Na dálku se byznys řídil těžko a salón Joshua v Praze skomíral. Finanční zdroje vysychaly a Lukáš si vzpomněl na dávnej nápad s lodními kontejnery. S Martinou museli uživit rodinu, udržet děti na škole a mít stabilní domov. A tak vznikl Joshua Design, společně začali navrhovat interiéry a exteréry domů, baví je recyklace a renovace starých materiálů. V ten moment přišel jedinečný nápad, dělat obytné domy z lodních kontejnerů. Na život na Bali skvělá věc, žádná tsunami vás jen tak nezaskočí. Lukáš Černý si od banky vzal půjčku na dálku, jeho parťák Petr Vančura s ním a společně postavili uprostřed rýžových polí první kontejnerovej dům. Rodina se do rozestavěného domu brzy přestěhovala, v momentě obav o další živobytí se objevila nová zakázka a Joshua Design realizuje pro svého kamaráda nový dům též z lodních kontejnerů. Tato novinka vzbudila v okolí rozruch a nabídek přichází více. Jedná se totiž o dokonalé propojení designu a praktického bydlení.


Vizí Lukáše, Martiny a Petra je vybudovat na Bali takzvaný Joshua District, interaktivní ulici z kontejnerů, kde se budou kavárny, galerie, workshopy, jóga, ale i půda pro pěstování vlastních potravin. Vlastní mikrokosmos, který bude sloužit všem, kteří o to mají zájem. První část byla slavnostně otevřena v říjnu 2016 a na dalším zdokonalení projektu se pracuje.

Černí společně s Vančurou založili v Česku v roce 2016 zážitkovou cestovní kancelář s názvem Joshua Travel, jež na Bali vozí zájemce o surfování, jógu, ale i spoustu dalších aktivit, které byste těžko hledali v nabídce jiných agentur. Je to způsob, jak zažít Bali jinak, nemusíte se bát jazykové bariéry a kromě krás jihovýchodní Asie si užijete i bydlení v perfektně vystaljovaných lodních kontejnerech.

Lukáš Černý v jednom ze svých obytných kontejnerů.                                                                                                                                                 Foto: Marek Štefech     

 

Shrnuto podtrženo, Lukáš Černý se nebojí, a to je jeho velká deviza. Jeho smělý nápady mohly i nemusely vyjít, ale vyšly! A to se nám libí. Je to pro nás výborná motivace. Sami dobře víme, jak těžký je začínat a vytrvat. Konec konců, děláme to každej den zas a znova, abysme pro vás vytvořili věci, kterým věříme a vás baví. To je vlastně celý gró. Howgh.

Foto: Marek Štefech

<Back